Oláh Vilmos

         hegedűművész

 

Oláh Vilmos 1975-ben született. A Koncz János Országos Hegedűverseny első helyezését érte el 1986-ban, 1989-ben és 1992-ben. 1988-ban, 13 évesen meghívást kapott Amerikába, ahol New Yorkban az ENSZ Palotában, a Julia Richman Hallban, Bostonban pedig a Harvard Egyetemen játszott. 1991-ben sikeres hangversenykörúton vett részt Németország több nagyvárosában. Ebben az évben első díjat nyert a Bayreuthban megrendezett Pacem in Terris Nemzetközi Hegedűversenyen. Ösztöndíjasként részt vett a salzburgi Mozarteum kurzusán, amelyen az intézmény vezetésének elismerését is kivívta. Ezután a Magyar Rádió és Televízió Ifjúsági Zenekarának koncertmestere és szakmai vezetője lett.

Számos nagysikerű európai koncertet követően Finnországban elkészítette első szólólemezét, amely nagy sikert aratott a Skandináv országokban. 1995-ben a Grand Luc Adolph Nemzetközi Hegedűverseny győztese lett. 
Koncertmestere volt a Camerata Transsylvanica kamarazenekarnak, sikeres koncerteket adott Spanyolországban, Svájcban, Németországban, Olaszországban, Görögországban, Franciaországban és Hollandiában. 1998-ban a Santa Barbara Nemzetközi Zenei Verseny I. helyezését érte el. A Camerata Quartettel sikeres koncertkörúton vett részt Franciaországban, ahol többek között Bartók 6 Vonósnégyesét játszotta. 2000-ben a Weiner Leó Kamarazene Versenyen a szonáta, vonóstrió és a legjobb Weiner-mű előadásáért járó első díjakat nyerte el. 2001-től a Mahidol Egyetem tanára és a Pan Asian (Sony) Filharmonikus Zenekar koncertmestere és szólistája lett. 2003-ban megalapította az első magyar zenei intézményt Dél-kelet Ázsiában.
Koncertmesterként tevékenykedett olyan neves zenekaroknál és együtteseknél, mint a Magyar Állami Operaház, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósokat, a Magyar Állami Operaház Failoni Kamarazenekara.
2005-ben csatlakozott a Liszt-díjas Auer Vonósnégyeshez. Számtalan hazai és külföldi koncert mellett lemezre vették Lajtha László 10 kvartettjét és zongora kamarazenéjét is.
2010 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar és a Siam Filharmonikus Zenekar első koncertmestere. 
2010-ben Lajtha-díjjal, 2013-ban pedig Dohnányi-díjjal tüntették ki. 
Oláh Vilmos olyan híres művészek kurzusain vett részt, mint Isaac Stern, Ruggiero Ricci, Dénes László, Zsigmondy Dénes, Varga Tibor és Fenyves Loránd. 
Együtt játszott Yo-Yo Maval, Jurij Bashmettel, Gill Shahammal; a híres karmesterek közül Jeffrey Tattel, Ligeti Andrással, Hollerung Gáborral, Vásáry Tamással, Jurij Szimonovval, Yoshikazu Fukumuraval, Uri Mayerral és Adrien Shunshinenal. 
Vendég professzorként kurzusokat vezetett Peking, Tajpej, Havanna, Saigon, Hanoi, Bangkok, Delhi, Kalkutta és Montana zenei intézményeiben.
Mára bejárta a Föld 4 kontinensét. 

 

 

 

 

 

©2024 Grazioso Kamarazenekar | info@grazioso.hu