Madaras Gergely

      karmester, fuvolaművész

 

Madaras Gergely 1984-ben született Budapesten. 
Diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fuvola szakán, valamint a bécsi Universität für Musik und darstellende Kunst karmesterképzőjén szerezte. Egyetemi tanulmányai mellett elvégezte a Tanglewood, Lucerne és Aspen fesztiválok világhírű karmester-akadémiáit. Ezek alatt az évek alatt olyan kiemelkedő művészektől tanult, mint Pierre Boulez, James Levine, Sir Simon Rattle, Herbert Blomstedt és David Zinman. 

Tudását 2012-ben Sir Colin Davis és Sir Mark Elder workshopjain tökéletesíti, ahol a Londoni Szimfonikus Zenekart és a manchesteri Hallé Zenekart fogja vezényelni. 

 

Jelenleg a manchesteri Royal Northern College of Music Leverhulme-ösztöndíjas karmestere, amely nemzetközi hírű pozíciót 93 jelentkező közül nyerte el egy ötfordulós versenyen. 2011 és 2013 között Pierre Boulez asszisztens karmestere a Lucerne Festival Academy-n, ahol a Boulez és a vendégkarmesterek mellett az Ensemble Intercontemporain művészeivel dolgozik együtt. 2010 óta a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekarának állandó vendégkarmestere.


2011-ben a világ egyik legrangosabb karmesterversenyén, az 52. Besançoni Nemzetközi Karmesterversenyen bejutott a három legjobb versenyző közé, és megnyerte az ARTE Live Web Különdíjat. Szintén 2011-ben magyar zeneművészet kategóriában elnyerte a Junior Príma Díjat, valamint a Hungarofest Klassz Zenei Ösztöndíját. Kétszer jutalmazták Artisjus-díjjal a magyar kortárs zene kiemelkedő interpretálásáért, illetve az e területen kifejtett munkásságáért.

 

2009-ben elnyerte a Bostoni Szimfonikusok nyári akadémiájának, a Tanglewood Music Center világhírű Seiji Ozawa-ösztöndíját, amelyet minden évben a fesztivál legígértesebb fiatal karmesterének ajánlanak fel.

 

2010-ben a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (RSO Wien) élén a Musikverein Nagytermében debütált. Azóta olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Brüsszeli Filharmonikusok, Manchester Camerata, Wroclawi Filharmonikusok, Concerto Budapest, Wiener Kammerorchester, Sinfonietta Baden, valamint a Regensburgi Kamarazenekar. Rendszeresen koncertezik világhírű szólistákkal, mint Torleif Thedéen, Guy Johnston, Alexander Sitkovetsky, Lena Neudauer, Marie-Josèphe Jude, Gavriel Lipkind és Ilya Hoffman.

 

Operakarmesterként 2011-ben mutatkozott be Samuel Barber Vanessa című művével az RNCM Operában, ahova hamarosan Benjamin Britten Albert Herringjével tér vissza.
A 2011/12-es évadban bemutatkozik az Orchestre Dijon Bourgogne és a Stockport Symphony Orchestra élén, és Sir Mark Elder asszisztense.
Asszisztens karmesterként számos projektben dolgozott együtt a világhírű manchesteri Hallé Zenekarral, többek közt a 2011-es BBC Promson. Peter Rundel és a Tonkünstler Orchester Niederösterreich asszisztenseként 2010 tavaszán Wolfgang Mitterer „Play Zero” című operapremierjének betanító karmestere volt a St.Pölten Festspielhausban.

 

Rendszeres vendége hazai és nemzetközi zenei fesztiváloknak: fellépett a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztivál, Zsidó Nyári Fesztivál, Mini Fesztivál, a bécsi Wien Modern, a svájci Gaia Festival és Lucerne Festival Academy, valamint az USA-beli Tanglewood és Aspen fesztiválok hangversenyein.

 

Rangos mesterkurzusok ösztöndíjas hallgatójaként olyan mesterektől tanult, mint Sir Simon Rattle, Fabio Luisi, Leif Segerstam, Marin Alsop, Felix Renggli, William Bennett vagy Michael M. Kofler.

 

Felvételeket készített a Hungarotonnak, a Magyar Nemzeti Színháznak, az Egri Nemzeti Színháznak, a Magyar Rádiónak, valamint az Osztrák Rádiónak és Televíziónak.
2004-ben Győri Noémivel létrehozta az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek (IKZE) elnevezésű koncertsorozatot, amely hat éves fennállása alatt a magyar zenei élet egyik legfontosabb kortárs zenei fórumává vált. 2004 és 2009 között 42 fiatal zeneszerző 108 művét mutatták be, körülbelül 200 fiatal hangszeres előadó bevonásával. Madaras Gergely az IKZE Ensemble állandó karmestere.

 

2001-ben, szintén Győri Noémivel közösen megalapította a Budapesti Ifjúsági Szimfonikus Zenekart, amelynek megalakulásától 2005-ig vezető karmestere volt. 
Fuvolaművészként rendszeresen koncertezik itthon és külföldön egyaránt. Különös figyelmet szentel a kamarazenélésnek: 2000 óta a Győri-Madaras Duóval 3 kontinens 15 országában lépett fel. Országos és nemzetközi fuvolaversenyek díjazottja (Országos Elek Tihamér Fuvolaverseny, 2003: nagydíj és II. díj; Országos Legány Dénes Emlékverseny, 2006: I. díj; ISA 2005 és 2006: Antonin Reicha és Bartók Béla-díj; Nemzetközi Friedrich Kuhlau Fuvoladuó-verseny, 2007: 1. díj).

 

Az Ari S. Kupsus Salon Concert Society, az osztrák Czibulka-Stiftung, a német Stiftung Der Rotarier, a svájci Lyra-Stiftung, az angol Leverhulme Trust, az MZTSZ EJI, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körének rendszeres támogatottja. 
Madaras Gergely 2007-től 2011-ig a bécsi Yehudi Menuhin “Live Music Now” alapítvány művésze volt, 2009 óta pedig a Mosolygó Kórház Alapítvány Nagykövete.

 

 

 

 

©2024 Grazioso Kamarazenekar | info@grazioso.hu