Hamar Zsolt

    zeneszerző, karmester

 

1968-ban, Budapesten született. 
Hatéves korában kezdett zongorázni, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban zeneszerzést tanult. 
A Zeneakadémia zeneszerzés szakát Petrovics Emil osztályában végezte, a karmesterképző szakon Lukács Ervin és Gál Tamás voltak a tanárai. 
1995-ben kiváló eredménnyel diplomázott, ugyanebben az évben 2. helyezést kapott, és közönségdíjat nyert a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyén. 
1996-ban a spanyolországi Cadaques-ben rendezett karmesterversenyen ugyancsak második díjat nyert, 1997-ben a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyén pedig első helyezett lett. 
Karmesterként bejárta az ország szinte összes szimfonikus zenekarát, rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban. 
1997 őszén Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára a Nemzeti Filharmonikusok első állandó karmesterévé nevezték ki.
1999. szeptemberében a 6. Nemzetközi Antonio Pedrotti Karmesterversenyen, Trentóban ismét első helyezést ért el. Külföldi sikereit jelzi, hogy Európa hangversenytermeinek rendszeres meghívottja, a Salzburgi Ünnepi Játékokon Lorin Maazel asszisztense. 
2000 őszétől 2009 szeptemberig a Pannon Filharmonikusok, Pécs vezető karmestere és művészeti igazgatója. 
2001 óta rendszeresen vezényel a Magyar Állami Operaházban, vendégkarmesteri felkéréseknek tesz eleget Olaszországban, az Egyesült Államokban és Japánban.
2001- ben a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere Liszt Ferenc-díjjal jutalmazta munkáját.
2004 – 2007-ig az Orchestra Verdi Padova e del Veneto első karmestere, melynek élén Olaszországon kívül több európai országban is turnét vezényelt. 
Számos külföldi fellépése közül említésre érdemes : Linz, Bruckner Orchester, Japán, a Japan Philharmonic Orchestra, Salzburg, a Mozarteum Orchester, de gyakori vendég Baselban, Meranóban, Európa számos zenei centrumában, és koncertkörúton vezényelt Kanadában és az Egyesült Államokban is.
A Pannon Filharmonikusok élén 2005-ben Mahler I. szimfóniájának 1893-as weimari változatát rögzítette CD-re a Hungaroton kiadásában. 
2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta.
2007-ben debütált a Zürichi Operában, a világ 10 legrangosabb operaház egyikének számító művészeti fellegvárban. A rendkívüli siker több évre szóló szerződést eredményezett, melynek keretében több premier , és felújítás színpadra állítására került sor Hamar Zsolt vezényletével. A 2011-12 –es évadban a nagy sikerű világpremier, Anno Schreier : Die Stadt der Blinden című operáján kívül Rossini bemutatót, és több, más felújítást vezényelt.
2011 júniusában sikeresen fejezte be Habilitációját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
A 2012/13 évadtól öt éves szerződés keretében a Hessisches Staatstheater főzeneigazgatói pozícióját tölt be.
2016-ban a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál karmesterkurzusának professzora.
2017. március 17-től a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

 

 

 

 

 

 

 

©2024 Grazioso Kamarazenekar | info@grazioso.hu