2010. április 23. péntek 18:00 Grazioso Zeneszalon koncertje


J-M. LECLAIR: D-dúr szonáta op.2
F. SCHUBERT: D-dúr szonatina op.137 No.1
F. CHOPIN: Esz-dúr Nocturne op.9 No.2
J. BRAHMS: c-moll scherzo hegedűre és zongorára
J. BRAHMS: VII. magyar tánc
N. PAGANINI: e-moll szonáta No.12
N. PAGANINI: Mózes fantázia
BARTÓK BÉLA: I. rapszódia
 

Előadta: Balogh Ferenc - hegedű, Sztankay Klára - zongora
Házigazda: Detvay M. Marcella
Meghívott vendég: a 80 éves Csoóri Sándor
Helyszín: Klebelsberg Kulturkúria

 


„A kultúra nem maradhat figyelem nélkül”

Csoóri Sándor volt a Zeneszalon vendége
 

A tavasz érkeztével a Klebelsberg Kultúrkúriában is egy új kezdeményezés született. A Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara minden hónapban találkozásra hívja az érdeklődőket. A Grazioso Zeneszalon első koncertje márciusban volt: Schumann műveiből hallhattunk, a zeneszerző életéről kaptunk beszámolót, megtudhattuk, mitől és miként szólal meg az oboa, majd Kecskés Gábor ötvösművész mesélt a karikagyűrűről. Megható, meleg hangulatú, barátságos összejövetel részesei lehettünk.
Április 23-án a Zeneszalonban Balogh Ferenc hegedűművészt hallhattuk (zongorán közreműködött Sztankay Klára), meghívott vendégként Csoóri Sándor költő-műfordítót üdvözölhettük.
Balogh Ferenc virtuóz játéka, meleg, telt hegedűhangja elvarázsolt mindannyiunkat. Csoóri Sándor saját verseit olvasta nekünk. Egyszerűen, magyarázat nélkül. Mint Csoóri Sándor mondta: „Nagy öröm, ha egy kerületben ilyesféle vállalkozások vannak. Miért? Mert nekünk sok esélyünk nincs itt Közép- Európában, hogy kitűnjünk. Egyetlen egy olyan kapaszkodónk van, a kultúra, mellyel kiválhatunk a többiek közül. Bizonyos, hogy egy országra, amelynek kultúrája van, arra felnéznek. Akármilyen világ rendje, a kultúra nem maradhat figyelem nélkül.”
A legközelebbi zeneszalon június 4- én 18 órától kezdődik Tánczenék Rózsavölgyitől Bartókig címmel. Közreműködők: Szilvásy Viktória, Detvay M.Marcella, Rudolf András, Migróczi Tamás, valamint Bajdik Mariann táncos.
 

 

Szerző: D.M. - Budai Polgár
2010. május 28. péntek
 

©2024 Grazioso Kamarazenekar | info@grazioso.hu